5 канал У КИЄВІ ГОТУЮТЬ ПІДВ ПЛАТИ ЗА ПРОЇЗД У ГРОМАДСЬКОМУ ТРАНСПОРТІ – ДОКЛАДНО ПРО ГОЛОВНЕ

Проїзд у громадському транспорті Києва вже незабаром може зрости до 8 гривень. Про причини та терміни підвищення плати за проїзд більше знає кореспондент “5 каналу” Наталка Юрчук

Киянин Антон Козир щодня їздить на роботу громадським транспортом. У будні на проїзд витрачає щонайменше 40 гривень. Каже: з низькою зарплатою здорожчання істотно вдарить по його бюджету.

“Якщо підніметься, порахуйте – це буде 80-100 гривень. Якби ці гроші справді пішли на транспорт, а не в кишені керівників, які будуть на цьому транспорті заробляти гроші”, – каже киянин Антон Козир.

8 гривень за проїзд – не найкраща новина, скаржаться кияни. Нарікають, що зарплати в них не зростають, а от усе довкола дорожчає.

“Я вважаю, що потрібно піднімати й рівень життя як такий. Тому що ціни підняли, а зарплата лишилася тією самою. Будемо пішки ходити, кидати курити та займатися спортом”, – іронізує киянин Анатолій Пащенко.

Зростання цін на паливно-мастильні матеріали, запчастини та електроенергію – такі основні причини збільшення тарифів у наземному транспорті та метро називають у мерії. А ще – катастрофічна нестача кадрів. Зокрема водіїв, які не погоджуються працювати за малі гроші.

“Наприклад, у метрополітені є близько 300 вакансій, які неможливо заповнити у зв’язку з розміром заробітної плати. У “Київпастрансі” – близько 500 вакансій, які конче необхідні, щоб забезпечити перевезення пасажирів у місті”, – пояснює заступник голови КМДА Микола Поворозник.

Схожа проблема – і у приватних перевізників. Тож захмарна ціна проїзду у муніципальному транспорті призведе до підняття цін у маршрутках. Однак – не відразу.

“Від 5 до 10% транспортних засобів на лінію щодня не виходять через нестачу водіїв. З іншого боку, якщо така ціна буде зберігатися – чекати на оновлення рухомого складу не доведеться. Зараз водії орієнтуються на мінімальну зарплату, яку отримують за кордоном. Це щонайменше тисяча доларів”, – каже директор компанії “Трансгруп” Володимир Назаренко.

Натомість, експерти певні: підняття до 8 гривень стане психологічною межею для населення. Фактично, ціни від середини літа піднімуть до 6 гривень.

“Однозначно підвищення вартості буде. Моя суб’єктивна думка – це близько 30-50% від сьогоднішнього тарифу. Тобто, якщо нині 4-5 гривень, тоді до 6-7 гривень буде можливе підвищення”, – прогнозує директор консалтингової кампанії “Інвест-експерт” Віктор Медведь.

Наскільки саме зросте вартість проїзду у громадському транспорті – у мерії поки що не оголошують. Мовляв, нині розробляють методику розрахунку тарифу, а потім проведуть громадські обговорення.