Интер Из-за некачественной техники в Украине все чаще случаются пожары


Обережно, небезпечні прилади! У Держспоживінспекції заявляють – на полицях супер-маркетів – сотні видів неякісної побутової техніки. Через неї дедалі частіше спалахують домівки та гинуть люди. Попри заборони небезпечні прилади і далі продають. Євген Онопрієнко дізнався, яку загрозу приховує в собі звичайний електрочайник.

Близько півтори тисячі гривень за один чайник, ще вісімсот – за другий. Через несправну техніку Олександр став майже постійним покупцем в супермаркеті, а потім – у майстерні.

Олександр, покупець побутової техніки:

– Приехал забирать чайник, мне сообщили, что он ремонту не подлежит. Я естественно, бросил его на пол за стойку и он, естественно разбился.

Зламалися після кількох тижнів роботи. Добре, хоч пожежі не заподіяли – кажуть рятувальники. За рік понад півтисячі людей гинуть в огні, спричиненому побутовою електротехнікою.

Павло Іллюченко, начальник відділу випробувань НІІ цивільного захисту:

– Дуже велика кількість пожеж спричинена холодильниками, а також телевізійними пристроями.

Електрочайники також в лідерах. Саме їх плануємо випробувати на пожежну безпеку. Купуємо найдешевший – у найближчому супермаркеті.

Консультант супермаркету:

– Раз через раз. То есть, есть моменты, когда возвращают. Все чайники возвращают.

Далі – лабораторія. Там проводимо кілька годин.

Павло Іллюченко, начальник відділу випробувань НІІ цивільного захисту:

– Сейчас проверим работу чайника без воды, отключится ли защитное устройство. Розраховано на те, що справді її можуть включити діти.

Після стандартних випробувань чайник перетворюється на купу пластику.

Павло Іллюченко, начальник відділу випробувань НІІ цивільного захисту:

– Это вам дешевый материал. Так бы, если бы спираль накалилась, вспыхнула и затухла.

І таких небезпечних товарів на полицях супермаркетів сотні, кажуть у Держспоживінспекції. Контролери їх забороняють. А магазини однаково продають. Тож і штрафують їх – когось на 100 тисяч гривень, когось – на 100 мільйонів.

Віктор Медвідь, керівник консалтингової компанії:

– Если на сто миллионов была обнаружена продукция, фактически мы говорим, что треть продукции сфальсифицирована.

Одна торговельна мережа вже звернулася до суду. Мовляв, перевірку Держспоживінспекція провела неправильно. Інша поки що мовчить. Жодних коментарів. Покупцям же фахівці радять не економити. Кажуть – дорога техніка, якщо і зламається, то принаймні не спалахне.