Наші «золоті» дороги стануть «діамантовими» — Віктор Медвідь про законопроєкт 6422

Кабмін пропонує Верховній Раді прискорити примусове відчуження земельних ділянок для будівництва доріг.
Законопроєкт уже зареєстрований у ВР. Рішення про відчуження ділянки для будівництва доріг, мостів, естакад ухвалюватимуть органи виконавчої влади чи місцевого самоврядування. Підставою може бути суспільна необхідність. Термін розгляду пропонують скоротити у шість разів — до місяця. Що не так з урядовою ініціативою пояснював директор консалтингової компанії «William Invest Expert», правозахисник, економіст Віктор Медвідь.

Віктор Медвідь: Наші «золоті» дороги стануть «діамантовими» у разі ухвалення цього закону. Через те, що фактична експропріація земельних ділянок може спричинити позови про відшкодування завданих збитків. У Київській області, наприклад, на кільцевій окружній дорозі заплановано багато логістичних центрів та іншого. За ці об’єкти уже є передоплати. Суми збитків можуть сягати сотень мільйонів доларів.

Цей закон не пришвидшить будівництво.
Місцева влада може запропонувати замість відчужених аналогічні наділи. На це потрібен час: підготовка проєктної документації, робота фахівців. Місяця не достатньо. Тож рішення оскаржуватимуться. Відшкодування збитків покладається на держбюджет.

Органи виконавчої влади чи місцевого самоврядування мали б знайти й підготувати варіанти заміни землі.
Це б виключало потім судові тяганини й зменшило б навантаження на бюджет. Це було б більш реально і конкретно.