Увольнение «главы Укрзализныци» – это «война лоббистов» – Медведь

Уряд звільнив главу правління «Укрзалізниці» Володимира Жмака.

Ведучі
Віола Бурда
Звільнення глави «Укрзалізниці» — це «війна лобістів» — Медвідь

Обов’язки голови правління тимчасово виконуватиме член правління УЗ Іван Юрик, він уже на цій посаді з 16 квітня по 24 вересня 2020 року.

Що відбувається в «Укрзалізниці»? Розповів Віктор Медвідь, директор консалтингової компанії William Invest Expert.

Віктор Медвідь: Звільнення глави «Укрзалізниці» — це «війна лобістів». У стратегії «Укрзалізниці» вже давно затверджене її реформування. Є декілька завдань — зменшена монополія на пасажирських та вантажних перевезеннях, відділення залізничної інфраструктури від рухомого складу. Це дає можливість створювати конкурентні умови. При цьому ламаються чинні корупційні схеми, які функціонують на «Укрзалізниці». Старі кадри зацікавлені в тому, щоби корупційні схеми працювали, тому ми бачимо цей театр, шоу декількох акторів в особі Кабінету Міністрів і наглядової ради, які не можуть поділити відповідальність за звільнення, тому кивають один на одного. Те, що це домовленість — це очевидно.

Також таке звільнення є порушенням трудового законодавства та контракту, не вказано жодних підстав для звільнення особи, яка перебуває на лікарняному. Жмак безумовно зможе оскаржити це рішення в суді, але це ні до чого не призведе, бо він не зможе нормально виконувати свої обов’язки, коли наглядова рада буде блокувати відповідні рішення. Найгірше в цьому питанні те, що неважлива посада й особа керівника «Укрзалізниці». Він був недостатньо прозоро прийнятий на роботу і так само його звільняють. При цьому немає оцінки результатів його роботи за 7 місяців.