Інтер Щороку на ремонті доріг в Україні крадуть мільйони гривень


“Подробиці” продовжують цикл сюжетів про українські дороги. Вітчизняні автомобілісти кажуть, що в країні є лише кілька трас, якими можна проїхати з комфортом. Решта – яма на ямі. Причому, щороку на їхній ремонт витрачаються мільйони. Роман Бочкала провів експеримент і з’ясував – скільки насправді коштує укласти асфальт.

Роман Бочкала, кореспондент:

– Ще рік тому цих ям тут не було. Лежав рівненький асфальт. І ось – знову вибоїни. Це відбувається щороку. Їх засипають, а вони знову розбиваються. Замкнуте коло. А з бюджету тим часом виділяються все нові й нові гроші.

Минулої осені асфальт на центральній площі Олександрії повністю замінили. Але вже навесні він вкрився ямами. Мільйони гривень виявилися викинутими на вітер. Міське та обласне начальство, яке урочисто відкривало площу після ремонту, тепер не може знайти крайнього.

Заступник міського голови Олександрії Людмила Давиденко запевняє: мерія тут ні до чого. За ремонт площі відповідала область. В обладміністрації обіцяють розібратися.

Олександр Чернявський, начальник головного управління промисловості Кіровоградської обладміністрації:

– Будуть зроблені відповідні висновки, і особи винні, якщо дійсно це так, вони будуть, я думаю, покарані.

Дороги в Олександрії, та й у всій Кіровоградській області, вже давно золоті, якщо порахувати, скільки грошей витрачено на їхній ремонт, вважає голова місцевої громадської організації Віктор Медвідь.

Віктор показує ділянку дороги, побудовану буквально днями. Було витрачено сто тисяч гривень, але, здається, ремонт можна починати заново. Знаходимо робітників, які ремонтували цю дорогу. Запитуємо: чи задоволені вони виконаною роботою? Ми вирішили провести експеримент і з’ясувати, скільки ж насправді коштує квадратний метр дороги.

Робимо все, як годиться. Підготовлений ґрунт, так звану “підоснову”, укочуємо щебенем. Потім наносимо суміш відсіву і бітуму.

– Вони економлять або ж на кількості самого асфальту роблячи – його висоту не сім, а п’ять сантиметрів. І на десяти-двадцяти кілометрах це виходять мільйони вкрадених гривень.

Укочуємо асфальт і рахуємо.

Віктор Медвідь, голова громадської організації:

– З урахуванням собівартості матеріалів, з урахуванням собівартості використовуваної техніки, заробітної плати, становить від 74 до 150 гривень.

В Олександрійської мерії інші цифри. Місцевим чиновникам ремонт обходиться втричі дорожче.

Людмила Давиденко заступник мера Олександрії:

– Ну за двісті гривень. 180, 230, отака. Усе залежить від того, які умови конкурсу ми ще пропонуємо.

Приблизно такі самі цифри по всій країні. Ось тільки на якості доріг, кажуть водії, це відбивається слабо.


Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

ukUkrainian