Інтер Корупція стала невід’ємною частиною життя українців


Корупція. Це поняття міцно увійшло в життя українців. Рідкісний похід у лікарню, школу або суд обходиться без внесків – добровільних або примусових. За даними СБУ, перше місце серед корупціонерів посідають держслужбовці та бюджетники, на другому – співробітники міліції, прокуратури та податкової. Замикають трійку активних хабарників – військові, працівники МНС і в’язниць. Митники та судді – на четвертому місці, проте вони лідирують за розмірами підношень, беруть набагато більше, ніж, наприклад, лікарі та вчителі. Чи можна зламати цю розгалужену тіньову систему і як це зробити, – ми запитали у лідерів провідних політичних партій, які змагаються за місця в новому парламенті. Дивіться черговий матеріал із великого циклу “Подробиць”. Слово Руслану Ярмолюку.

Він хотів на цьому пустирі в Харкові – побудувати сервісну автостанцію, з кафе і спортивним залом. Намагався по-чесному, без хабарів.

Микола Гадючко, потерпілий від корупції:

– Я нікому не збираюся давати з тієї причини – не вистачає грошей, а по-друге – не хочу бути учасником корупційних дій.

Але підприємцем тренер із тхеквандо так і не став.

Микола Гадючко, постраждалий від корупції:

– Щоб узгодити робочий проєкт Я повинен був підписати з містом договір про виділення грошей на розвиток, якщо вони вважають, що півмільйона – не велика сума!

Хабарів чиновникам Микола Іванович не дав. І документи на будівництво – не отримав.

Слово “корупція” запозичене з латині, дослівно означає – розтління. У світовому рейтингу корумпованих країн Україна торік посідала 152 місце, між Азербайджаном та Угандою.

Так співробітники СБУ спіймали на хабарі суддю Залізничного районного суду у Львові.

А це вже ручки митника в Харкові. Суми різні, але валюта у корупціонерів одна – долари. Тільки за цей рік СБУ порушила понад сімсот кримінальних справ.

Марина Остапенко, прес-секретар СБУ:

– Вражені всі гілки влади від супермаркетів до міністерств. Пов’язані з державним цільовим використанням імпортом, митним контролем, освітою, охороною здоров’я і найгірше – це міліція та судові органи.

Він дуже любив державну службу, бо очолював Державний Центр зайнятості. Володимир Галицький завжди говорив, що живе тільки на зарплату, багато працює і хабарів не бере. Але камери спостереження, встановлені спецслужбою в кабінеті чиновника – показали зовсім інше життя Галицького, з таємною бухгалтерією та величезними сумами поборів.

Вдома і в банківських скриньках у Володимира Галицького оперативники виявили ще три кілограми золота, мільйон доларів, 300 тисяч фунтів і два мільйони гривень.

Віталій Кличко, лідер партії “УДАР”:

– Побороти корупцію можна тим самим шляхом, яким ішли інші країни, приклад Грузії. Насамперед – люстрація чиновників і влади тих чиновників, які були помічені в корупційних діях.

Віктор показує торговий центр у провінційному містечку Кіровоградської області, який він колись купив, але так і не встиг стати його господарем.

Віктор Медвідь, який постраждав від корупції:

– Начальником УБОЗу мені пояснили, що минулий власник платив мзду за цей об’єкт. Оскільки я придбав об’єкт, то я успадкував мзду, ціна питання спочатку одна тисяча доларів на місяць, а згодом визначили 25 тисяч доларів, щоб я міг працювати.

Віктор відмовився платити. І тоді в нього почалися проблеми. Спочатку на роботі.

Потім удома – обшук у квартирі та кримінальна справа щодо підприємця.

Віктор Медвідь, постраждалий від корупції:

– Нападають у центрі міста кажуть що їдуть ховати кажуть дайте грошей 03:15

Молодий чоловік дивом залишився живий, але втратив бізнес. Усі суди він – виграв. Однак корупціонерів не покарали.

Арсеній Яценюк, голова ради об’єднаної опозиції “Батьківщина”:

– Розмова про корупцію – нічого не дає. Дієвий механізм – це створення антикорупційного бюро як єдиного органу, який буде боротися з корупцією, зараз прокуратура не може боротися з корупцією.

Скільки в Україні не намагалися боротися з корупцією, але зламати їй хребет поки що так і не вдалося.

Усі корупціонери відмовляються від грошей, які в них знаходять оперативники, кажуть у СБУ, і навіть намагаються їх позбутися – хтось викидає пачки з вікна, хтось топить в унітазі, а хтось намагається з’їсти. Але всі ці люди тепер потрапляють в електронну базу обліку чиновників-хабарників.

Микола Азаров, лідер Партії регіонів:

– Ухвалили закон про публічну інформацію, який поставив під збільшувальне скло всю роботу чиновників, друге – безпрецедентна кількість кримінальних справ, які порушуються за фактом корупції.

3 роки Стелла Рогова оббиває пороги МВС і прокуратури Миколаєва. Її доньку, 15-річну Дашу, разом із подружкою на скутері, – на смерть збив мажор.

Стелла Рогова, мати Даші Рогової:

– Справу продано, поміняно експертизи, змінено схему ДТП, пішов 4 рік, справу мені ніхто не показував абсолютно.

Із підозрюваного водій іномарки, який наїхав на дітей – перетворився на свідка.

Стелла Рогова, мати Даші Рогової:

– На даний момент за смерть двох дітей сплачено 80 тисяч доларів, я не боюся – мені нема чого втрачати.

Справу переписували, змінювалися прокурори і слідчі. Стелла називала правоохоронцям навіть прізвища людей у погонах, які заносили гроші за свободу бізнесмена, який збив дівчаток.

Петро Симоненко, лідер комуністичної партії:

– Усунення олігарха від влади – це сильний удар по корупції і це серйозна підтримка для дрібного і середнього бізнесу – він не буде ходити давати хабарі.

Свою єдину дитину Стелла поховала у весільній сукні.

Стелла Рогова, мати Даші Рогової:

– Якби за кермом був смертний, такі як ми, тракторист – він би сидів. У нього є гроші.

На мармуровій плиті вона вибила фотографію доньки, де дівчинка як дві краплі води нагадує саму Стеллу. Каже, так ніколи не зітреться з пам’яті – образ доньки.


Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

ukUkrainian