Інтер Через неякісну техніку в Україні все частіше трапляються пожежі


Обережно, небезпечні прилади! У Держспоживінспекції заявляють – на полицях супер-маркетів – сотні видів неякісної побутової техніки. Через неї дедалі частіше спалахують оселі та гинуть люди. Попри заборони небезпечні прилади й далі продають. Євген Онопрієнко дізнався, яку загрозу приховує в собі звичайний електрочайник.

Близько півтори тисячі гривень за один чайник, ще вісімсот – за другий. Через несправну техніку Олександр став майже постійним покупцем у супермаркеті, а потім – у майстерні.

Олександр, покупець побутової техніки:

– Приїхав забирати чайник, мені повідомили, що він ремонту не підлягає. Я, природно, кинув його на підлогу за стійку, і він, природно, розбився.

Зламалися після кількох тижнів роботи. Добре, хоч пожежі не заподіяли – кажуть рятувальники. За рік понад півтисячі людей гинуть у вогні, спричиненому побутовою електротехнікою.

Павло Іллюченко, начальник відділу випробувань НІІ цивільного захисту:

– Дуже велика кількість пожеж спричинена холодильниками, а також телевізійними пристроями.

Електрочайники також у лідерах. Саме їх плануємо випробувати на пожежну безпеку. Купуємо найдешевший – у найближчому супермаркеті.

Консультант супермаркету:

– Раз через раз. Тобто, є моменти, коли повертають. Усі чайники повертають.

Далі – лабораторія. Там проводимо кілька годин.

Павло Іллюченко, начальник відділу випробувань НІІ цивільного захисту:

– Зараз перевіримо роботу чайника без води, чи відключиться захисний пристрій. Розраховано на те, що справді її можуть увімкнути діти.

Після стандартних випробувань чайник перетворюється на купу пластику.

Павло Іллюченко, начальник відділу випробувань НДІ цивільного захисту:

– Це вам дешевий матеріал. Так би, якби спіраль розжарилася, спалахнула і згасла.

І таких небезпечних товарів на полицях супермаркетів сотні, кажуть у Держспоживінспекції. Контролери їх забороняють. А магазини однаково продають. Тож і штрафують їх – когось на 100 тисяч гривень, когось – на 100 мільйонів.

Віктор Медвідь, керівник консалтингової компанії:

– Якщо на сто мільйонів було виявлено продукцію, фактично ми говоримо, що третина продукції сфальсифікована.

Одна торговельна мережа вже звернулася до суду. Мовляв, перевірку Держспоживінспекція провела неправильно. Інша поки що мовчить. Жодних коментарів. Покупцям же фахівці радять не економити. Кажуть – дорога техніка, якщо і зламається, то принаймні не спалахне.


Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

ukUkrainian