Інтелектуальна власність в Україні не захищена через бідність – юрист

Створена при Кабінеті міністрів України Рада із захисту прав інтелектуальної власності має працювати в інтересах українських виробників і споживачів, а не відстоювати інтереси міжнародних компаній.

Про це в коментарі кореспонденту ГолосUA повідомив Координатор руху “Взаємодопомога”, юрист Віктор Медвідь.

“В Україні в більшості випадків, коли йдеться про захист інтелектуальної власності, мається на увазі насамперед захист інтересів міжнародних корпорацій. Тоді як в Україні і населення, і компанії бідні, і ні в кого немає можливості оплачувати в повному обсязі право користування тим чи іншим продуктом”, – підкреслив експерт.

Тому, з точки зору юриста, правильним рішенням було б створення певного тимчасового переходу на повноцінну оплату продуктів інтелектуальної власності. Оскільки практично будь-який комп’ютер, зокрема той, що працює в органах влади, не має в повному обсязі всіх необхідних ліцензій на програмне забезпечення, яке там встановлено.

“Якщо взяти, приміром, маленьку поліграфічну компанію, що займається виготовленням візитівок, то використання таких програм, як Photoshop та Adobe Illustrator, може коштувати більше, ніж увесь бізнес, разом з об’єктом нерухомості, в якому розташована друкарня”, – так В. Медвідь проілюстрував ситуацію з порушенням прав інтелектуальної власності.

Він також зауважив, що не варто забувати і про ринок інтернет-контенту – прослуховування музики, перегляду відео тощо, тому що в Україні 99,9% населення порушують авторські права і не сплачують за це грошові кошти за споживаний продукт.

“Тому ця проблема є справді гострою, оскільки в одних немає грошей, щоб заплатити за споживаний продукт, а в інших немає грошей, щоб здійснити дотримання прав інтелектуальної власності на практиці через дорожнечу цих продуктів”, – зазначив фахівець.

Також В. Медвідь висловив схвалення з приводу цих законодавчих ініціатив уряду, а також побажання того, щоб такий орган, як Рада з прав інтелектуальної власності, працював не на користь міжнародних компаній, а насамперед на користь українських споживачів і виробників.

“Бо найменш захищеними є саме останні. Мало того, що їхні права порушуються в Україні, так і за кордоном ігноруються ті види захисту, які є в Україні. Але при цьому міжнародні компанії домагаються того, щоб в Україні їхня власність захищалася”, – підсумував експерт.

Нагадаємо, що Кабінет міністрів України під час засідання 7 лютого ухвалив рішення про створення Ради з питань інтелектуальної власності.

Як зазначають у Мінекономрозвитку, Рада здійснюватиме координацію процесів функціонування та розвитку системи правової охорони інтелектуальної власності в Україні.

Планується, що вона діятиме як тимчасовий дорадчий орган при Кабміні. Очолить Раду перший віце-прем’єр-міністр – міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів.

координація взаємодії органів виконавчої влади у сфері інтелектуальної власності;

визначення шляхів і механізмів розв’язання проблемних питань, що виникають під час формування та реалізації державної політики у сфері інтелектуальної власності;

розроблення пропозицій у сфері інтелектуальної власності, зокрема щодо розвитку цієї сфери, забезпечення інтеграції України до міжнародного та європейського інтелектуального простору з урахуванням національних інтересів, розвитку та реформування державної системи правової охорони інтелектуальної власності тощо.

До складу Ради увійдуть 30 осіб, серед яких: керівники ЦОВВ, силових структур, представники законодавчої та судової влади, керівники підприємств та громадських організацій.

Раніше, наприкінці вересня 2017 року президент України Петро Порошенко підписав указ №299 “Про створення Вищого суду з питань інтелектуальної власності”.


Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

ukUkrainian