Для ремонту всіх доріг в Україні знадобиться 2,7 трильйона гривень і близько 20 років – експерт

Для ремонту всіх доріг в Україні знадобиться близько 2,7 трильйона гривень і близько 20 років.

Про це в коментарі ГолосUA повідомив директор консалтингової компанії William Invest Expert Віктор Медвідь.

“Прем’єр Володимир Гройсман заявив, що протягом 3-5 років держава зможе відремонтувати всі дороги в країні. Зазначу, що йдеться про програму, яка орієнтована не на всі дороги, а на ключові міжобласні. Це незначний відсоток доріг. Йдеться про аварійний ремонт. Якщо говорити про капітальний ремонт і розширення будівництва, то того бюджету, який він озвучив, вистачить тільки на 20%. Щоб відремонтувати всі дороги в країні на високому рівні, знадобиться близько 2,7 трильйона гривень і близько 20 років. Це можливо і в рамках нашого ВВП, якщо політика буде спрямована не тільки на освоєння грошей у сфері будівництва доріг, а й на будівництво відповідної інфраструктури. Зокрема, будівельної техніки та відповідних підприємств – сучасних заводів. Якщо говорити про операційні ресурси, то державі потрібно було виділити десь близько 500 мільярдів операційних ресурсів на цей проєкт. Якщо ці б ці гроші весь час функціонували і туди йшли акцизи, й інші відрахування, 500 мільярдів гривень було б достатньо”, – сказав В. Медведь.

За його словами, у керівництва країни безгосподарне ставлення до ремонту доріг.

“Зараз більша частина грошових коштів іде за кордон до виробників компонентів для ремонту доріг і техніки. На даний момент у нас безгосподарне ставлення керівництва країни до ремонту доріг. Вдало імітуються проекти, після чого відремонтовані дороги через рік мають дефекти. Наприклад, у Кіровоградській області дефекти, які мали виникнути на 5-6 році експлуатації, утворилися через 12 місяців. Крім того, багато доріг недороблені. Без водовідводів, натомість мають низку дефектів, яких не повинно бути. Крім цього, існує велике корупційне навантаження. Більша частина підрядників наймає персонал, зокрема різноробочих без відповідної кваліфікації, і платить їм “чорний нал”. Також часто завозять для роботи іноземців і в такий спосіб просто виводять гроші за кордон”,- резюмував В. Медведь.

Нагадаємо, цього року Україна заклала рекордну суму на ремонт доріг. Про це у Facebook повідомив прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

“Цього року чітко розмежуємо відповідальність за утримання автодоріг”, – написав він.

123 тис. км – протяжність доріг місцевого значення. Це пряма відповідальність обласних держадміністрацій. На допомогу виділять 35% загального обсягу Дорожнього фонду, повідомив прем’єр

46 985 км – протяжність доріг державного значення. Це пряма відповідальність “Укравтодору”. На ці потреби виділяється 60% обсягу Дорожнього фонду.

Також прем’єр зазначив, що 250 тис. км – протяжність доріг у населених пунктах. Це пряма відповідальність органів місцевої влади, насамперед муніципалітетів.


Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

ukUkrainian