Масштабування транснаціональних компаній в Україні потребує законодавчого врегулювання

Діяльність транснаціональних компаній в Україні законодавчо не врегульована. А мала б, з огляду на їхній потужний вплив, у тому числі – на аграрний і фінансовий сектори країни. Про це в коментарі УНН заявив економіст, банківський експерт Віктор Медвідь.

Як приклад експерт розповів про діяльність “дочки” транснаціональної корпорації Cargill.

“Cargill працює в Україні понад 20 років. У 90-ті роки, коли в аграріїв був дефіцит обігових коштів, і грошей на посівну не вистачало, Cargill фінансував наших аграріїв: давав їм гроші, наприклад, на дизельне паливо, а потім забирав готовий урожай.

Згодом Cargill розширив свою присутність на інші сектори української економіки, зокрема – банківський.

Корпорація досить велика, у неї надлишок грошових коштів, тому вона почала займатися кредитуванням банків, через різні інструменти, зокрема – стаючи співвласниками пакета акцій фінустанови. Наприклад, частка Cargill у “Дельта Банку” становила близько 30%”, – розповів експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Угода Cargill і Яблуневого Дару про “схлопування” кредитів Дельта Банку виявилася незаконною: Лямець розповів про передісторію

Переоцінити вплив Cargill на фінансовий та аграрний сектори нашої країни складно, каже Медведь.

“Присутність Cargill та інших транснаціональних компаній несе для країни безліч ризиків. Один із них – вивезення зерна понад норму. Адже цей процес сьогодні ніким не контролюється”, – додав він.

У розвинених країнах діяльність будь-якої іноземної компанії чітко врегульована.

“За кордоном контроль за діяльністю будь-якої іноземної компанії здійснюється 24 години на добу, блокуючи будь-які спроби іноземців вийти за заздалегідь встановлені межі. Так потужно брати участь у життєдіяльності США і Японії, як це роблять транснаціональні корпорації всередині України, не вийде”, – додав Медведь.

Контроль за іноземним капіталом в Україні має здійснювати держава, вважає Медведь. Цей процес має врегулювати законодавець, додав він.

“По суті, у нас відсутнє законодавче регулювання участі міжнародного капіталу в галузях промисловості України, що, по суті, може ставити під загрозу ті чи інші чинники стабільності держави”, – сказав експерт.


Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

ukUkrainian