У питанні штрафів за порушення ПДР діє презумпція вини – експерт Віктор Медвідь

Співробітнику правоохоронних органів не потрібно доводити провину можливого порушника.

Про це на прес-конференції в інформаційному агентстві ГолосUA розповів директор консалтингової компанії William Invest Expert Віктор Медвідь.

“Докази правопорушення про стан сп’яніння неспівмірні з грошовими коштами, на які штрафують, або ж кримінальна відповідальність і так далі. Виходить, що діє презумпція вини. По суті, співробітнику правоохоронних органів не потрібно доводити провину цієї людини, а можна, пославшись на те, що вона відмовилася, притягти її до відповідальності, причому істотної цієї відповідальності”, – сказав Віктор Медвідь.

Експерт зазначив, що доведення невинуватості покладається на водія.

“Процедура доведення має бути більш чітко прописана у зв’язку з тим, що збільшується відповідальність. Не повинна бути презумпція провини. Це найважливіший фактор. Якщо законодавець збільшує відповідальність, добре, давайте збільшувати відповідальність, але давайте думати про механізми того, щоб згідно із законодавством суб’єкт владних повноважень зобов’язаний довести правопорушення. При цьому доведення невинуватості покладається на водія, який у 99 % випадків є таким, що не знає права”, – зазначив Віктор Медвідь.

ukUkrainian