У Києві відбувся масштабний всеукраїнський антикорупційний форум з гостем Медвідь Віктором

У четвер, 10 грудня у столиці відбувся масштабний всеукраїнський антикорупційний форум, присвячений міжнародному Дню боротьби з корупцією. У заході взяли участь представники ГО «Стоп корупції» з усіх регіонів України, а також відомі політики, підприємці, політологи, правоохоронці, представники громадських організацій.

Боротьба з корупцією – перша та основна заявлена ціль усіх учасників заходу. Як повідомляють організатори, цього року потужність антикорупційної команди сильно зросла і у 2020 році ГО “Стоп корупції” отримала статус всеукраїнської, відкривши ще 20 осередків у всій країні. Про це під час виступу заявив координатор організації, заслужений журналіст України Роман Бочкала.

Також Віктор Медвідь прийняв участь на цьому форумі як резидент.

Він наголосив на органічності пройденого шляху та набутті нового статусу.

“5 років тому, коли ми реєструвались, мені в Мін’юсті пропонували зробити одразу ВГО. Я відмовився, адже це мав бути органічний шлях, який ми пройшли. Якщо брати організації антикорупційного спрямування, то, мабуть, таку величезну всеукраїнську мережу ні з ким порівняти”, – сказав Бочкала.

Зміцнення позицій підтвердилось і новими статусами деяких членів організації. Наприклад, за словами координатора, представник Марганецького осередку не зміг приїхати через свої нові обов’язки – в.о. мера міста.

За словами співзасновника організації Богдана Хмельницького, лише за рік юристи ГО «Стоп корупції» опрацювали майже 3 тисячі звернень громадян за фактами зловживань і порушень.

Крім того, близько 1200 запитів і звернень правозахисний блок «Стоп корупції» спрямував у правоохоронні органи. У цей день у рамках всеукраїнського антикорупційного форуму для місцевих активістів провели спецтренінги.

“Сьогодні ми сюди запросили різних спікерів, в тому числі професіоналів медіа, політологів, експертів тощо, для того, щоб проводити спецтренінги для наших осередків. Нагадаю, що у цьому році у нас їх 80, сподіваюсь, що це число буде невпинно зростати», – зауважив голова правління організації Ігор Бондарчук.

Деякі гості та спікери були нагороджені спеціальними подяками – за вагомий внесок у боротьбу з корупцією, беззаконням і зловживанням владою, сприяння демократичним перетворенням в Україні, становленню громадянського суспільства і розвитку свободи слова.

Ще одна мета з’їзду – підтримка та консультування для активістів ГО “Стоп корупції” з різних регіонів України, які під час антикорупційної діяльності зіштовхуються з перепонами, в тому числі — з боку місцевої влади.

Зокрема, місцева влада Ізюму подає до суду на представників місцевого осередку ВГО «Стоп корупції» нібито через образу честі та гідності. А все через те, що місцеві антикорупціонери за два роки своєї діяльності написали понад 100 заяв про вчинення кримінальних правопорушень у місті. Про це під час всеукраїнського антикорупційного форуму розповів голова осередку Юрій Козлов.

Деякі активісти в буденному житті здійснюють також контроль за дотриманням екологічних норм у себе в регіоні. До прикладу – моніторять та повідомляють про незаконний вилов риби, браконьєрство, вирубку лісів тощо. Часто рейди відбуваються разом із представниками Держекоінспекції, які фіксують порушення.

Зокрема, за словами радника Голови Держекоінспекції України Дмитра Заруби, за 2020 рік Держекоінспекцією нараховано порушень на 2 мільярди. Водночас через суди та правоохоронні органи до бюджету України стягнуто лише 59 мільйонів.

Водночас, на думку голови політичної партії «Національна платформа» Катерини Одарченко, Україні знадобиться щонайменше 5 років, аби подолати корупційний імідж.

азначимо, громадська організація «Стоп корупції» є неприбутковою незалежною організацією, що проводить незалежні антикорупційні розслідування та здійснює правозахисну діяльність з метою запобігання зловживанню владою, протидії корупції і задля сприяння демократичним перетворенням в Україні.

До розслідувань залучають місцевих активістів та висвітлюють у засобах масової інформації найактуальніші питання місцевого самоврядування і дотримання посадовцями антикорупційних стандартів державної служби. Зусилля команди сфокусовані на залученні громадян до розв’язання місцевих проблем, аби зробити місцеву владу відповідальною та підзвітною.

Структура організації складається з трьох функціональних департаментів: юридичного, правозахисного та медійного.

У цьому році завдяки активному збільшенню чисельності відокремлених підрозділів у всій Українв організації було надано статус всеукраїнської, чим пишаються координатори та члени команди.

Декілька разів на рік ГО ініціює масштабні з’їзди осередків, на яких регіональні активісти проходять навчання з медіаграмотності, журналістики, політології, передвиборчих технологій, права тощо.

Зокрема, на форумі було проведено безліч майстер-класів та тренінгів, наприклад: як правильно фіксувати злочин, якщо ви стали свідком його скоєння, як і з чим правильно звертатися до правоохоронних органів, які докази мають бути при фіксуванні порушення.

Своєю чергою редактори інформаційного порталу “Стоп корупції” поділилися досвідом, як правильно створювати пости та формат наповнення новини, аби вона була цікавою для читача, зробивши акцент на соцмережах, які на сьогоднішній день вже є частиною засобів масової інформації.

Секрети, як правильно та якісно відзняти відео на мобільний телефон, про його “потрібний” та “корисний” хронометраж розповідали досвідчені оператори інформагентства “Стоп корупції”.

На цьогорічному форумі також команда спільно напрацювала ефективні механізми протидії проявам корупції та взяла участь у проєкті Глобального договору ООН «Спільних дій проти корупції».