Економічні експерти: від міністра економіки Петрашка “ні холодно ні жарко”

КИЇВ. 18 лютого. УНН. Україна не має економічних стратегій розвитку або плану антикризових заходів для проблем в економіці. Тож, за словами нардепа Сергія Тарути, міністр економіки Ігор Петрашко цього тижня повинен був з’явитись на профільний комітет Ради для звіту. Але у самому Мінекономіки заявили, що офіційного запрошення не було, а отже звіту чи планів на майбутнє громадськість і нардепи від міністра знову не почують. Тож УНН звернувся до економічних експертів за їхньою оцінкою діяльності міністра економіки, який на посаді вже понад рік.

Економічний експерт Віктор Медвідь

На думку Віктора Медвідя, Мінекономіки та його очільник не працюють за жодним із необхідних напрямків.

“Мінекономіки не працює за жодним із напрямків. Його функція — це моделювання всіх інших міністерств і вивчення ефективності. Це не відбувається, тому оцінка міністру Петрашку „ніяка“. Вони лише освоюють корупційні потоки, пов’язані з отриманням дозволів, але економікою там ніхто не займається”, — вважає експерт.

Віктор Медвідь наголошує, що з цим Кабміном ключове міністерство існує зараз лише на папері.

“У міністра немає ККД, він працює на рівні „сіли та поговорили“. Фактично, у нас немає Міністерства економіки та міністра — все існує лише на папері”, — зазначив він.

Економічний експерт Борис Кушнірук

Борис Кушнірук вважає, що складно якось оцінювати діяльність Мінекономіки, якщо міністр Петрашко перед тим, як зайняти важливу посаду не декларував жодних планів, пропозицій і напрямків роботи.

“Ніяких економічних кроків немає. Ми ось знаємо, навіщо Петрашка робили міністром економіки? У нас є якесь публічне розуміння з його боку на момент призначення, що потрібно було робити в економіці? Ми ж не знаємо критерії за якими його брали та що перевірялося. (…) Від нього не було жодної змістовної програми чи обговорення. Що ви можете вимагати від людей, які були призначені за принципом „сподобались/ не сподобались“?” — наголосив він.

Бездіяльність Міністерства економіки та відсутність змістовних кроків для подолання кризи матимуть подальші негативні наслідки для всієї країни, вважає Кушнірук.

“Для мене наш міністр економіки що є, що його немає — ні холодно ні жарко. Абсолютно це не міняє ситуацію і проблеми, які є. Я прекрасно розумію, що Петрашко ніякий, але робити з нього „цапа відбувайла“ я не бачу сенсу, бо майже весь Уряд такий”, — зауважив він.