Інтер У 2017 році “Укрзалізниця” планує підвищити тарифи на 35%


Інше міністерство приготувало українцям новорічний подаруночок. Мінінфраструктури пішло на зустріч керівництву “Укрзалізниці” і вирішило, що підвищення тарифів на 35% для пасажирів і на 25 для перевезення вантажів виправдане. Тепер останнє слово за Кабміном. Чи ощасливлять українців черговим підвищенням детальніше в сюжеті.

Київський залізно-дорожній вокзал. Саме з цього місця для багатьох починається Україна. Сотні різних напрямків і тисячі пасажирів щодня. Але скарги одні й ті самі.

Готовий чи ні, а платити доведеться. Швидше за все. “Укрзалізниця” винесла на розгляд Кабміну нові тарифи. Індексувати їх планують у два етапи на 16% у першому кварталі наступного року, і ще на стільки ж наприкінці 2017-го. Однак, на що саме підуть гроші дізнатися так і не вдалося. Давати інтерв’ю у відомстві відмовилися, прислали письмову відповідь. В якій стверджується, що не все так погано.

Згідно з розрахунками, зміна тарифу збільшить вартість проїзду в середньому лише на 19,4%. Також із січня 2017 року на 10% зміниться вартість проїзду у вагонах першого і другого класів поїздів “Інтерсіті”.

Тобто, у січні квиток із Києва до Харкова може подорожчати до двохсот тринадцяти гривень, стільки ж обійдеться поїздка до Дніпра. А зі столиці до Львова чи Івано-Франківська близько трьохсот-тридцяти гривень.

Причиною всьому інфляція, кажуть перевізники. Мовляв, 90% рухомого складу потребує модернізації, разом із полотном та електромережами. Однак експерти стверджують, усе це можна робити і не піднімаючи тарифи. Просто борючись із корупцією.

“Розкривали ці афери, показували як багатократно завищується вартість обслуговування, поставок і так далі. 23.28 тобто, за ідеєю, приблизно 20% витрат залізниці мали бути плюсом прибутку компанії за рахунок впровадження антикорупційних механізмів”, – сказав Віктор Медвідь, директор консалтингової фірми.

І навіть якщо українці все-таки почнуть платити залізничникам по-новому, глобально модернізувати рухомий склад за їхні гроші не вдасться, запевняє Олександр Кава.

“Це врахує тільки інфляційні моменти і дасть змогу більше грошей витрачати на ремонти рухомого складу і, можливо, виділити частину грошей на купівлю нових вагонів. Всі європейські країни і Польща в тому числі, щорічно датують свої залізниці. сумарний обсяг дотації залізниць в країнах Європейського Союзу досягає 75 мільярдів на рік”, – сказав Олександр Кава, експерт транспортної галузі.

Вводити чи не вводити нові тарифи крапку в цьому питанні має поставити Кабмін. Глава “Укрзалізниці” Войцех Балчун уже встиг заявити про “істерику” в медіа і запропонував відкриту дискусію наступного тижня. Разом із депутатами, експертами та представниками профільного міністерства. А от про споживачів, традиційно, знову скромно забули.


Комментарии

Добавить комментарий

Ваш адрес электронной почты не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

ru_RURussian