Величезний борг київських водіїв із транспортного податку є показником неефективності ДФС

Утворення заборгованості київських водіїв із транспортного податку, що склала за минулий рік 72,4 мільйона гривень, є показником неефективної роботи процедури адміністрування.

Про це в коментарі кореспонденту ГолосUA повідомив Координатор руху “Взаємодопомога”, юрист Віктор Медвідь.

“Це питання залежить від його адміністрування. Податок було введено, але процедура адміністрування поки що не працює ефективно. І те, що ця сума накопичилася за минулий рік, говорить про те, що Державна фіскальна служба не виконує свою функцію. Водії ж не поспішають виплачувати цей податок, тому що до цього нововведення ще не звикли”, – зазначив експерт.

В. Медведь висловив думку про те, що поки що зарано говорити про те, чи буде ця сума зростати, чи, навпаки, зменшуватися. І пояснив, чому.

“Податковий рік закінчується 1 січня. А ця податкова декларація має бути подана до кінця першого кварталу (січень, лютий, березень). І в ній мають бути вказані доходи і витрати. Ця сума вираховується за допомогою віднімання податкових витрат від суми податкових зобов’язань”, – зазначив юрист.

Отже, як пояснює В. Медведь, тільки після цього періоду часу, тобто 1 квітня, можна буде конкретно сказати про те, хто заплатив цей податок, а хто його не заплатив. І чому не заплатив. Тільки після цієї дати з’являються підстави робити примусове стягнення коштів з неплатників.

“Тоді ж можна буде дати певну оцінку ефективності або неефективності справляння цього податку. А також зрозуміти і те, наскільки необхідний цей податок і наскільки адекватний обсяг цих коштів витратам на його адміністрування. І цілком може вийти, що стягнення суми заборгованості може бути неадекватним витратам на судові процеси”, – підсумував юрист.

Нагадаємо, що за даними, розміщеними на офіційному сайті Державної фіскальної служби, озвученими начальником Головного управління ДФС у Києві Людмили Демченко: “Станом на початок лютого 2018 року в столиці податковий борг з транспортного податку з фізичних осіб складає 72,4 мільйона гривень, у тому числі 22,3 мільйона гривень – борг, що виник протягом 2017 року”.

Також, за її словами, протягом 2017 року зареєстровано податкову заставу з транспортного податку з фізичних осіб щодо 1321-ї фізичної особи – боржника на суму боргу 66,1 мільйона гривень, а це 91,2% від загальної суми податкового боргу з транспортного податку з фізичних осіб.

Також на сайті ДФС зазначено, що платниками транспортного податку є, зокрема, фізичні особи (зокрема, й не резиденти), які мають у своєму розпорядженні власні, зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством легкові автомобілі.


Комментарии

Добавить комментарий

Ваш адрес электронной почты не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

ru_RURussian