Обирайте: судитися і сидіти в темряві, або платити подвійний тариф. Ведмідь Віктор

“Понад мільйон метрів нового житла щороку здається в експлуатацію. І в нас запрацював новий закон про ОСББ, який створює можливості для конкуренції, дає змогу обирати постачальників послуг. На папері начебто все красиво і можна вибрати компанію з найнижчими тарифами. Але за фактом – тариф-рубильник”, – зазначив директор консалтингової компанії William invest expert Віктор Медвідь.

“Забудовники йдуть, залишаючи компанії, які змушують оплачувати які завгодно тарифи, незалежно від тарифів, регламентованих НКРЕ. Є по 40 грн/м за експлуатаційні послуги”.

Експерт зазначає, що люди переплачують і фактично позбавлені можливості платити навіть за високими тарифами, затвердженими НКРЕ. До мешканців квартир застосовують метод рубильника, відключаючи від електроживлення.

“Є випадки, коли людям не тільки в індивідуальному порядку відключають світло, а в 35-поверхових будинках відключають ліфти. Змушують людей у такий спосіб, через перевірку фізичних сил мам із дітьми дістатися 30-го поверху, оплачувати будь-які суми, які виставляє експлуатуюча компанія. І 100 грн/кв. м люди платять вимушено”.

“Якщо раніше така безмежна ситуація стосувалася будинків нових, то на тлі нового закону, що змушує всіх переходити на зовнішнього управителя або ОСББ, може скластися ситуація, що не доводиться сподіватися навіть на систему тарифів НКРЕ. Маса прикладів недобросовісних дій”.

“Інша категорія людей – кілька десятків тисяч – які в Києві страждають від невиконання зобов’язань забудовника і житло яких не добудовано, у нас понад 180 будівництв. Така сама ситуація: люди змушені покривати всі вимоги, їм до тарифу включається все, аж до маркетингових витрат на здійснення господарської діяльності забудовника”.

“Через суд і правоохоронні органи дуже складно довести свою правоту. Люди приходять до вибору: судитися і сидіти в темряві, або платити подвійний тариф. КМДА абстрагується від цього питання на даний момент”.

“Це загострює конфлікти між людьми. Силовим шляхом змінюються ЖЕКи, експлуатуючі компанії, відбуваються захоплення будинків. У нас не в правовому полі регламентується цілий сектор нового житла”.

“На тлі масштабності створення ОСББ, ми можемо очікувати сьогодні таку саму велику, фактично, громадянську війну – коли люди з’ясовують, хто буде обслуговувати їхній будинок. Природно, що експлуатуюча компанія, яка підтримується забудовниками, а це практично всі компанії-мільйонери, мають фінансові можливості підтримувати силовим і корупційним шляхом своє місце на даному об’єкті, що змушує мешканців оплачувати завищені тарифи”.

 

 

 


Комментарии

Добавить комментарий

Ваш адрес электронной почты не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

ru_RURussian