Чому карантинні заходи не ефективні в транспорті та магазинах. ЕхоКиєва, Віктор Медвідь

У березні карантин було запроваджено через страх і неорганізованість, тому рішення влади не були раціональними. Усе це спричинило економічний спад і невиконання багатьох обмежувальних заходів. Про це заявив директор Консалтингової компанії William Invest Expert invest Віктор Медвідь під час пресбрифінгу на тему “Обмеження в транспорті та штрафи: до чого готуватися українцям після посилення карантину?”, передає ЕХО Києва, 24 червня.

Так, Ведмідь на цитату прем’єр-міністра України Шмигаля про те, що “повернення до повного карантину може призвести до катастрофічних наслідків і руйнування економіки”, зазначив, що від самого початку карантинні заходи у країні було вжито нерівномірно й не раціонально.

Водночас спікер зазначив, що найкращим сценарієм для України сьогодні є продовження адаптивного карантину, який і впроваджено з 22 травня. Однак, зміни до правил карантину впроваджувалися майже щотижня.

“Сьогодні абсолютно адекватною є та політика, яку проводить Кабмін: роз’яснювальна робота, щоб люди були пильними. Безумовно, правильна позиція – те, що відповідно до закону про санітарно-епідеміологічні заходи, карантин регулюється на тих чи інших територіях за коментарем медичних спеціалістів, які бачать тенденцію розповсюдження вірусу”, – повідомив Ведмідь.

.
Наразі, зазначає Віктор, тенденція зараження погіршується і справа в тому, що люди вважають, що спрощення карантину означає повне скасування карантинних заходів. Таким чином, населення перестає дотримуватися гігієнічного контролю, дистанції, маскового режиму. І водночас, як зазначає Віктор, штрафи, які запровадили для “покарання” порушників (від 17 тис. грн до 50 тис. грн) не є ефективним заходом.

“Цей захід мало використовується. Добре б зменшити штрафи відповідно до доходів громадян, але при цьому – частіше їх використовувати”, – наголошує Віктор.

Крім того, карантинні заходи не дали очікуваного ефекту. Приміром, багато закладів та установ дотримуються санітарного режиму лише формально.

“Наприклад, супермаркет регламентує відстань між людьми – дистанцію. При цьому, на вулиці в черзі люди не дотримуються дистанції. Крім того, якщо супермаркет розташований у великих будівлях, то в прилеглих приміщеннях може скупчуватися на 100 метрів 100 осіб, і ніхто не контролює це питання. Ми бачимо недопрацювання щодо роз’яснювальної роботи”, – зазначає Медведь.

Теж саме стосується і транспорту, де, за словами Віктора Медведя, є чітко прописана допустима кількість осіб на один транспортний засіб. Але водночас на зупинці скупчується безліч людей і порушують дистанцію, через що жодного ефекту подібні заходи не принесуть.

Окремо Віктор згадав і про плачевний стан економіки. За прогнозами, сьогодні відзначають спад ВВП від 7% до 11% у зв’язку з карантином. При цьому, Віктор зазначає – велика проблема виникла в Кабінеті міністрів, які балансують між емоційними та політичними виступами, ігноруючи раціональність. Ця проблема, на думку Медведя, є і в прем’єр-міністра, і в головного санітарного лікаря.

“Щоб ви розуміли, 7% – це весь бюджет Міністерства охорони здоров’я помножити на два, а якщо ми говоримо про 11% – це помножити в три з половиною рази. Втрати є у всіх країнах, тут ключовий фактор – це балансування Кабінету міністрів і парламенту між вимогами і потребами економічними і медичними”, – повідомляє Віктор Медвідь.


Комментарии

Добавить комментарий

Ваш адрес электронной почты не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

ru_RURussian