“Призначення Жмака може принести мільярдні збитки “Укрзалізниці” Голос Юа, Віктор Медвідь

Призначення Володимира Жмака на посаду голови “Укрзалізниці” викликало неоднозначну реакцію в суспільстві. Адже, по суті, він жодного дня зі своєї кар’єри не пропрацював на залізниці. Зате встиг попрацювати першим заступником Михайла Саакашвілі, коли той був губернатором Одеської області, попрацював у нафтових компаніях і зараз є членом Наглядової ради аеропорту “Бориспіль”. До чого призведе дане призначення, що очікувати від нового глави “Укрзалізниці”, ГолосUA запитав у директора консалтингової компанії William Invest Expert Віктора Медведя.

-Вікторе, як ви розцінюєте призначення новим главою “Укрзалізниці” Володимира Жмака?

– Призначення Володимира Жмака на посаду голови “Укразалізниці” є однозначно нераціональним. Утім, політика українського уряду загалом зараз нераціональна. Якщо ми розглядаємо залізницю, то весь склад Наглядової ради, яка призначала попередню кандидатуру для затвердження Кабміном, то там із семи осіб тільки один спеціаліст у цій галузі – всі інші є людьми, які не мають жодного стосунку до залізниці.

– Кому було вигідне це призначення?

– Призначення Жмака можна назвати лише лобіюванням інтересів тих осіб, які “продавили” його на цю посаду. Він був делегований і, безумовно, виконуватиме ті завдання, які перед ним поставили. Це в жодному разі ні Кабмін, ні Наглядова рада, а ті люди, які стоять за його призначенням, яких зараз асоціюють із міністром В. Криклієм.

– Що зміниться в “Укрзалізниці” з приходом Жмака?

– Після його призначення ми не побачимо кваліфікованого підходу до розвитку залізниці. Тому що звідки може взяти людина кваліфікацію, якщо вона буде тільки ознайомлюватися з предметом? Тобто виходить, що підприємство, яке коштує сотні мільярдів гривень, буде передано новачкові, а точніше, – стажисту для експерименту.

– Чи означає це прийдешні збитки?

– Так, ми зазнаватимемо мільярдних збитків через неефективність залізниці, в тому числі й через відсутність належного управління та ухвалення потрібних рішень. Прийняття рішень пов’язане з мільярдами поточної діяльності, а будь-яка помилка стажиста спричинить мільярди збитків.

– Хто ж нестиме відповідальність за його помилки?

– Відповідальність, пов’язану з неефективною діяльністю, ніхто не нестиме, як завжди, тому що вона законодавчо не передбачена. Є відповідальність тільки за кримінальні правопорушення. Якщо людина не знає, як цим керувати, як вона зможе керувати? Ніяк.

В “Укрзалізниці” є багато фахівців, які там працюють багато років. Але якщо від цих людей нічого не залежить, то можуть ліквідувати їхні посади. А якщо ж залежить, то тут питання, чи буде Жмак реагувати на їхні зауваження, адже приймати чи ні пропозиції, потрібна кваліфікація, а він сам не фахівець.

– Якщо порівняти призначення головою правління “Укрзалізниці” у 2016 році польського рокера Войцеха Бальчуна і призначення Володимира Жмака, то вони в чомусь схожі чи ні?

– Обидва призначення абсолютно ідентичні в плані того, що некомпетентних людей призначають під різними приводами, і невідомо, хто з них більш некомпетентний. Питання в іншому – для підприємств мають цінність люди, які мають відповідний досвід роботи, або безпосередньо в даному суб’єкті, або ж у якихось суміжних галузях.

Наприклад, якби Жмак працював у компанії, яка була б пов’язана з інжинірингом у залізничній галузі або супроводжував би якісь проєкти, інша річ, але в його випадку немає нічого суміжного.

– Зате він встиг попрацювати першим заступником у Саакашвілі…

– Це питання не варто політизувати, бо для політиків – одні критерії, для фахівців – інші. Адже ми хочемо від залізниці отримати конкретні результати роботи. Безумовно, є загальні моменти роботи, в яких він зможе розібратися. У медицині з цього приводу є хороша аналогія: є лікар-терапевт, але, коли ви хочете вирішити конкретну проблему, то з носом ви йдете до вухо-горло-носа, якщо ви щось зламали, йдете до хірурга або травматолога, але не йдете до терапевта, тому що конкретну проблему він для вас не вирішить.

У випадку ж зі Жмаком, то він міг піти заступником з якогось питання чи напряму або вузького спрямування, в рамках якого він має компетенцію – було б правильно. У випадку ж з “Укрзалізницею”, то таких підприємств в Україні одиниці, і для призначення на такі посади необхідно було проводити нормальні прозорі конкурси, а конкурс, який було проведено, можна назвати чистою фікцією з незрозумілими вимогами та оповіщеннями.

– Навіщо для проведення цього конкурсу Кабмін найняв зарубіжну компанію?

– Це теж фікція, тому що найм зарубіжних компаній означає те, що вони діятимуть згідно з тими критеріями, які їм дали. Їм платять гроші, але при цьому ставлять завдання, і з тих критеріїв, які перед ними поставили, вони й підібрали відповідного фахівця. Якщо вони підбиратимуть так, як не зовсім хоче замовник, то їх більше не найматимуть на роботу, тому вони від початку є залежними гравцями в цьому питанні.

– Як загалом ви можете оцінити призначення Жмака?

– Я розцінюю його як лобістське призначення з метою не покращення стану залізниці, а з метою виконання приватних завдань.


Комментарии

Добавить комментарий

Ваш адрес электронной почты не будет опубликован. Обязательные поля помечены *