Звільнення “голови Укрзалізниці” – це “війна лобістів” – Медведь

Уряд звільнив голову правління “Укрзалізниці” Володимира Жмака.

Ведучі
Віола Бурда
Звільнення голови “Укрзалізниці” – це “війна лобістів” – Медвідь

Обов’язки голови правління тимчасово виконуватиме член правління УЗ Іван Юрик, він уже на цій посаді з 16 квітня по 24 вересня 2020 року.

Що відбувається в “Укрзалізниці”? Розповів Віктор Медвідь, директор консалтингової компанії William Invest Expert.

Віктор Медвідь: Звільнення голови “Укрзалізниці” – це “війна лобістів”. У стратегії “Укрзалізниці” вже давно затверджено її реформування. Є кілька завдань – зменшена монополія на пасажирських і вантажних перевезеннях, відділення залізничної інфраструктури від рухомого складу. Це дає можливість створювати конкурентні умови. При цьому ламаються чинні корупційні схеми, які функціонують на “Укрзалізниці”. Старі кадри зацікавлені в тому, щоб корупційні схеми працювали, тому ми бачимо цей театр, шоу кількох акторів в особі Кабінету міністрів і наглядової ради, які не можуть поділити відповідальність за звільнення, тому кивають один на одного. Те, що це домовленість – це очевидно.

Також таке звільнення є порушенням трудового законодавства і контракту, не вказано жодних підстав для звільнення особи, яка перебуває на лікарняному. Жмак, безумовно, зможе оскаржити це рішення в суді, але це ні до чого не призведе, тому що він не зможе нормально виконувати свої обов’язки, коли наглядова рада блокуватиме відповідні рішення. Найгірше в цьому питанні те, що неважлива посада і особа керівника “Укрзалізниці”. Він був недостатньо прозоро прийнятий на роботу і так само його звільняють. При цьому немає оцінки результатів його роботи за 7 місяців.

ru_RURussian