Люди, которые переболели COVID-19, не должны подвергаться ограничениям - эксперт

Люди, які перехворіли на коронавірус, не повинні піддаватися обмеженням, оскільки вони вже вакциновані природним шляхом.

Про це під час програми “Право на Голос” в інформаційному агентстві Голос UA розповів директор консалтингової компанії William invest expert – Віктор Медвідь.

“Є поняття особистого здоров’я, а є поняття епідеміологічної безпеки. Держава має забезпечувати саме епідеміологічну безпеку”, – заявив експерт.

З точки зору права, де закінчуються права однієї людини, починаються права іншої людини, і тут йде тонкий баланс між тим, де людина має право самостійно вирішувати питання, пов’язані зі своїм здоров’ям, і тією частиною, де вона не порушує права інших.

“Понад 2,5 мільйона людей в Україні перехворіло на коронавірус, фактично вони отримали природне щеплення природним шляхом”, – зазначив спікер.

За словами фахівця, у сертифікатах “Дія” немає згадки про людей, які перехворіли на ковід і вже мають антитіла.

“Навіщо таким людям проводити штучну вакцинацію, якщо антитіла живуть в організмі людини понад пів року, це абсурд. Виходить, 2,5 млн людей, будучи вже вакцинованими природним шляхом, матимуть такі самі обмеження, як і ті, хто не хворів і не вакцинувався”, – констатував експерт.

Тому людей потрібно ділити на три категорії: на тих, хто перехворів, потім на тих, хто хворів і вакцинувався, і на тих, хто не хворів і вакцинувався.

“Для тих, хто хворів і вакцинувався, має проводитися окрема кампанія, яка пояснюватиме, наскільки потрібна і безпечна вакцина людям, які перехворіли. Проблема в тому, що такої кампанії ніхто не проводить, це важливий фактор, оскільки в Україні дуже великий відсоток людей, які перехворіли і не хочуть вакцинуватися”, – пояснив фахівець.

ru_RURussian